dimecres, 10 de gener del 2007

Ratafia

La Ratafia és un licor elaborat a partir d'herbes remeieres, nous verdes, aiguardent, sucre i altres secrets.

Mossèn Cinto Verdaguer ha escrit la coneguda llegenda que ens explica l'origen del "nom d'aquesta estranya i gustosa bevenda tan catalana i pagesívola". "Reunits en terreny neutral tres bisbes catalans per solucionar problemes referents als bisbats i als seus límits, la reunió es perllongà durant hores i hores. Amb les boques eixutes després de tanta xerrameca, emanaren beguda i els fou servit un licor casolà. Sembla que els efectes foren prodigiosos i ràpidament arribaren a un acord que satisfeia les tres parts: "Rata fiat", que podem traduir per "queda establert" o "tracte fet". Preguntat l'amo de la masia el nom de la beguda els va respondre: "No ho sé, no en té. És feta a casa". Els bisbes li van donar el nom de "Rata fiat", ratafia, que fou adoptat pel poble per confirmar els seus tractes."

A la Garrotxa és la beguda nacional, però també és molt típica a les comarques del Pallars, Ripollès i de la Selva. Tot i que és una beguda de la Terra no només la podem trobar als Països Catalans, sinó que la Ratafia es pot beure a Itàlia, Polònia, Txèquia, Estats Units, SudÀfrica,... A Santa Coloma de Farnés cada desembre es fa la fira de la ratafia on es poden trobar un resum de diversos aspectes relacionats amb aquest licor, des dels orígens etimològics del nom, passant per diverses històries i llegendes de tan antiga beguda, fins als variats tipus de ratafia que podem trobar arreu del món. També es pot trobar l'auca de la ratafia.

Els terrassencs la Carrau ja ens expliquen en una de les seves cançons, quins prodigis fa aquest licor.



Amb el suport de: