dimecres, 24 de gener del 2007

Orxata

Al País Valencià la forma més popular és l'orxata de xufes, que es fa, exclusivament, d'aigua, xufes i sucre. Se serveix molt freda, gelada o granissada, com un refresc, sovint acompanyada de fartons.

El nom prové probablement de ordiata, fet d'ordi (del llatí Hordeum). Existeix una etimologia popular que explica que el mot orxata prové de quan Jaume I entrà a València i una bella dama valenciana li donà a tastar un got d'orxata. Jaume I, quedà tan sorprès del seu sabor que li contestà a la dama: "Açò és or, xata", d'on suposadament derivà "orxata". Lògicament, esta explicació és falsa, en primer lloc per la seua clara inverosimilitud, però, a més, perquè "xata" és un castellanisme que molt probablement era desconegut al català del segle XIII.

Hi ha un grup de l'Horta que es va formar al 2003, suposem que els agrada molt l'orxata, ja que es diuen igual que la beguda, aquests són Orxata Sound System. Prenem diferents estils de música electrònica per mesclar-los amb cant valencià d'estil i altres melodies tradicionals valencianes.



Amb el suport de: